Posbíráno, usušeno, vyloupáno, znovu prosušeno.
Prodloužit uchování ořechů můžeme zavařováním. Ještě pár let zpátky jsem ořechy dávala do mrazáku, aby mi zásoby nesnědli potravinoví moli, nezežlukly či nezplesnivěly. Ale mrazák má omezenou velikost a neměla jsem kam dát jarní sklizeň pórku.
Sklenice umyju v myčce na sterilizaci, do čistých sklenic nasypu ořechy a vyvařenými víčky zavřu. Zavařuji v zavařovacím hrnci na 20 minut při 80°C. Do sklenic k ořechům se nelije žádná voda, zavařují se suché. Zavařovala jsem vlašské i lískové ořechy.
Takto uchované ořechy jsou chráněné před škůdci a plísní na dlouhou dobu.
Stačí otevřít a jíst. Nemusíte je už namáčet nebo pražit, abyste zvýšili jejich stravitelnost.
Dobrou chuť